SAR & Taideyliopisto: International Conference on Artistic Research

International Conference on Artistic Research on vuosittainen, taiteelliseen tutkimukseen keskittyvä konferenssi, jota järjestää Society for Artistic Research (SAR). Konferenssi järjestetään tänä vuonna Helsingissä 28.-29.4.. SARin kumppanina toimii Taideyliopisto.

Lue lisää konferenssin kotisivuilta.

Konferenssin ilmoittautuminen on päättynyt, mutta keynote-esitelmät tulevat tallenteina Taideyliopiston YouTube-kanavalle.

*

Konferenssin ohjelmassa esiintyvät Cuporen ArtsEqual-ryhmästä Katri Hirvonen-Nurmi, Lea ja Pekka Kantonen sekä Minna Heikinaho.

 Pe 28.4. klo 13–16

Katri Hirvonen-Nurmi, Lea Kantonen & Pekka Kantonen: 

Performing the community museum
Can Wixárika community museums widen our understanding of art and research? Can we let the objects speak?

Lea ja Pekka Kantonen sekä Katri Hirvonen-Nurmi avaavat tekemäänsä tutkimusta Meksikon wirrarikayhteisöissä. Wirrarikojen arjessa taide on läsnä kaikkialla, ja yhteisöt ovat muodostaneet yhteisömuseoiden verkoston. Seremonioissa taide-esineitä puhutellaan toisinaan elävinä olentoina. Tutkijat tuovat esille wirrarikojen taide-esineitä ja pohtivat esineiden toimijuutta. Yleisön kanssa keskustellaan siitä, kenellä on valta päättää esineiden käytöstä näyttelyissä, ja kenellä on oikeus kertoa niiden tarina?

Katri Hirvonen-Nurmi – M.A. Doctoral student, University of Helsinki / Artsequal; Curator at Helinä Rautavaara Museum
Lea Kantonen – D.A. Professor of Artistic research, Academy of Fine Arts at University of the Arts Helsinki
Pekka Kantonen – M.A. Doctoral student, Academy of Fine Arts at University of the Arts Helsinki

 

Pe 28.4. klo 13–16

Minna Heikinaho: A collective authorship as a medium of resistance


Minna Heikinaho – Artist, Researcher, Cupore Helsinki

Minna Heikinahon työpajassa pohditaan, millaista taiteellista toiminnallista artikulaatiota taiteelliset tutkijat tuottavat itsestään instituutioissa? Ovatko vallitsevat valtarakenteet, artikulaation solmukohdat, tunnistettavissa? Kuinka kollektiivinen artikulaatio muodostuu taiteilijoiden ja yhteiskunnan välillä? Mitä on kollektiivinen kehollinen kommunikointi, ja miten se voidaan saavuttaa? Kyse on antagonismista, vallan hegemoniasta ja siitä, kuinka voimme hyväksyä ruumiillisen artikulaation vastarintana.

Katso koko ohjelma täältä.