Jussi Lehtonen

Taiteilija-tutkija
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Jussi Lehtonen

ArtsEqual-tutkimukseni koostuu kolmesta taiteellisen toimintatutkimuksen projektista. Ensimmäinen on vuosina 2016–2017 yhdessä pakolaistaustaisten taiteilijoiden kanssa Suomen Kansallisteatterissa toteutettava Toinen koti -projekti. Toinen on Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun yleisökontaktikurssin kehittäminen (2018–2019) ja kolmas samoille vuosille ajoittuva vankilateatteriprojekti. Olen kaikissa mukana taiteilija-tutkijana, yleisökontaktikurssilla myös pedagogina. Kaksi jälkimmäistä toteutan yhdessä taiteilija-tutkija Anu Koskisen kanssa.

Toinen koti -projektissa tutkimuksen kohteena on yhteisön muodostaminen pakolaisena Suomeen tulleista ja Suomeen syntyneistä ammattitaiteilijoista. Kyse on tietoisesti kootusta hybridiyhteisöstä, joka on olemassa tietyn asian ilmaisemista varten. Suoritamme projektin yhteydessä yhteisön jäseneksi pääsemiseen ja kielenkäyttöön liittyvää tutkimusta yhdessä Jyväskylän yliopiston soveltavan kielentutkimuksen professorin Sari Pöyhösen kanssa. Samalla on tarkoitus problematisoida kotoutumisen käsitettä ja avata Suomen Kansallisteatteria muualta tulleille esiintyjille ja katsojille.

Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ja Sibelius-Akatemian yleisökontaktikurssilla maisterivaiheen opiskelijat valmistavat duettoja näyttelijälle ja muusikolle. Niitä esitetään viidessä erilaisessa hoitolaitoksessa ja vankilassa. Samalla tutkitaan, miten esitykset ja niiden yleisösuhteet muuttuvat esityspaikan ja yleisön myötä. Erityisen kiinnostuksen kohteena ovat näyttelijän ja muusikon yleisökontaktien erot sekä niiden käyttäminen osana esitysten dramaturgioita.

Vankilateatteriprojektissa ilmaisuyhteisö muodostetaan vangeista, vankilan työntekijöistä ja teatterin ammattilaisista. Projektin yhteydessä suoritettavassa tutkimuksessa vankilateatterin merkityksellisyyttä pohditaan vankien, vankilan henkilökunnan, taiteen ja taiteilijoiden sekä yhteiskunnan näkökulmista. Kyseessä on taiteellisen toimintatutkimuksen hanke, jonka yhteydessä pohditaan myös kysymyksiä taiteen itseis- ja välinearvoista.

Muut julkaisut

Samassa valossa – näyttelijäntyö hoitolaitoskiertueella (tietokirja, Avain 2010).

Kohti eheämpää yleisökontaktia (artikkeli teoksessa Taidetta ikä kaikki, toim. J. Varho & M. Lehtovirta, Helsingin kulttuurikeskus, 2010).

Näyttelijä katsomon avoimen kidan edessä – eräs näkökulma Stanislavskiin (Kritiikki, Nuoren Voiman kirjakatsaus V, syksy 2011).

Dans la même lumière: pour un contact véritable avec le public (artikkeli teoksessa Actes de la Rencontre internationale ”Corps et Traductions”, toim. S. Kraenker, Publications romanes de l’Université de Helsinki,  2012).

Näyttelijä ja yleisö (Teatteri & tanssi, 4 / 2012).

Vastaanotto (yhdessä Taija Helmisen kanssa, Kansallisteatterin kirja 88, Kirja kerrallaan 2012)

Yleisökontakti ja dokumentaarisuuden haasteet (artikkeli teoksessa Neuvostoliitto-projekti, toim. Pietari Kylmälä, nTamo 2013)

Vankilateatteri: terapeuttista taidetta? (Teatteri & tanssi 2 / 2015)

Vapauden kauhu: kirjoituksia vankilasta vapautuvien teatterista (toimitustyö, Kansallisteatterin kirja 70, ntamo 2016)

Ilmaisuyhteisön tarina (artikkeli teoksessa Vapauden kauhu, toim. Jussi Lehtonen, ntamo 2016)

 

ArtsEqual-blogitekstit:

Onko hulluksi tekeytymisellä hyvinvointivaikutuksia 2016

www.uniarts.fi/blogit/equally-well/onko-hulluksi-tekeytymisell%C3%A4-hyvinvointivaikutuksia

 

Anna minun olla se mitä esitän olevani 2016

www.artsequal.fi/en/news/-/asset_publisher/IdwokuiuAebS/content/anna-minun-olla-se-mita-esitan-olevani?_101_INSTANCE_IdwokuiuAebS_redirect=%2Fen%2Fweb%2Fartsequal%2Fnews

 

Tehdään tästä vankilasta taidekoulu 2016

www.artsequal.fi/fi/-/tehdaan-talet-s-make-this-prison-an-art-school-sta-vankilasta-taidekoulu

 

Tieteelliset julkaisut

Elämäntunto: näyttelijä kohtaa hoitolaitosyleisön (väitöskirja, Teatterikorkeakoulu 2015)

Luottamustoimet

Suomen Kulttuurirahaston hallituksen jäsen

Suomen Mielenterveysseuran liittohallituksen varajäsen

 

Tärkeimmät tuotannot

Rakkaus ei ole ajan narri, esityskiertue hoitolaitoksissa ja vankiloissa 2006-2011

Vastaanotto-projekti, Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö 2011-12

Neuvostoliitto-projekti, Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö 2012-14

Vapauden kauhu -projekti, Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö 2014-16

Oodi kellolle yössä, esityskiertue hoitolaitoksissa ja vankiloissa, Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö 2014-2017

Toinen koti -projekti, Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö 2015-16