Olli Jakonen

Tutkija, YTM
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Olli Jakonen

Olen työskennellyt Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskuksella erilaisissa tutkimus- ja selvitysprojekteissa kesäkuusta 2014 lähtien. Työtehtäviini on kuulunut muun muassa EU:n rakennerahastojen kulttuurihankerahoituksen, kansallisen kirjastopolitiikan sekä taiteen ja kulttuurin valtionavustuspolitiikan tutkimusta. Viime aikoina olen perehtynyt erityisesti kulttuuripolitiikan vaikuttavuuden arvioinnin teemoihin. Erikoisalaani ovat myös taiteen ja kulttuurin alan valtionavustukset sekä kulttuuripolitiikan ohjausjärjestelmät. Tutkimustehtävien lisäksi olen ollut mukana erilaisissa Cuporen toiminnan kehittämistehtävissä (laatutyö, viestintä, aineistonhallinta).

Taustaltani olen yhteiskuntatieteilijä. Valtio-opin kandidaatin tutkinnon (ja pitkänä sivuaineena sosiologian) suoritin Tampereen yliopistossa. Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto minulla on Jyväskylän yliopiston kulttuuripolitiikan oppiaineesta (2013). Valmistelen hiljalleen työn ohessa myös artikkeliväitöskirjaa Jyväskylän yliopiston kulttuuripolitiikan oppiaineeseen työnimellä ”Cultural Policies in a Finnish Competition State - views on rhetorics and practices."

Harrastan jalkapalloa ja futsalia, kitaran ja basson soittamista, musiikin kuuntelua ja keräilyä, elokuvia sekä kirjallisuutta. Koitan myös käydä teatterissa säännöllisen epäsäännöllisesti. Lisäksi kulutan aikaani kokkaamiseen ja ruokakulttuurien opiskeluun sekä kissojen hoitamiseen.

Nimi
Vuosi
Tutkijat

Jakonen, Olli (2017) ”Kulttuuripolitiikan nationalismit kilpailuvaltiossa”. Vertaisarvioitu artikkeli Kulttuuripolitiikan tutkimuksen vuosikirjassa, ilmestyy helmikuussa 2017.

Jakonen, Olli (2015) ”Kansakunnasta kansalliseen kilpailukyky-yhteisöön. Suomen kulttuuripolitiikka suhteessa globaaleihin ideologioihin ja kulttuuripolitiikan virtauksiin 1800-luvulta nykypäivään.” Teoksessa Koitela, Jussi (toim.) Suomen taidepoliittinen käsikirja. Helsinki: Baltic Circle / Checkpoint Helsinki.

Jakonen, Olli (2015). Kulttuurin kehittäminen maaseudulla. Kulttuurihankkeet Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa kaudella 2007-2013. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2015:12.

Anita Kangas, Olli Jakonen & Sari-Minna Havimäki (2014). Osallistumista ja aktivointia; KUULTO-toimintakokeilun matkassa. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2014:11.

OPINNÄYTE

Kilpailu- vai hyvinvointivaltion kulttuuripolitiikkaa? Kulttuuri, nationalismi ja talous Suomen eduskuntapuolueiden ohjelmien sivistys- ja kulttuuripolitiikassa 2000-luvulla (2013). https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/42176/URN%3aNBN%3afi%3ajyu-201309172311.pdf?sequence=1