Avaus. Toimijaksi suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä (2017-2020)

Avaus oli Kulttuuria kaikille -palvelun, Cuporen ja Globe Art Point ry:n yhteishanke, joka käynnistyi syksyllä 2017.  Cuporen toteuttaman tutkimushankkeen loppuraportti "Avaus. Ulkomaalaissyntyisten taide- ja kulttuurialan ammattilaisten asema Suomessa" ilmestyi kesäkuussa 2020.

Hankkeen tavoitteena oli edistää toimintamalleja, jotka tukevat ulkomaalaissyntyisten taiteilijoiden sekä taide- ja kulttuurialan ammattilaisten mahdollisuuksia työskennellä suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä. Tarkoituksena oli entistä paremmin tunnistaa muualta tulleiden henkilöiden osaaminen ja edistää yhdenvertaisuuden toteutumista.

Hankkeessa tehtiin yhteistyötä Taiteen edistämiskeskuksen, Kansallismuseon, Turun kaupunginteatterin ja Kuopion kaupunginorkesterin kanssa. Osana hanketta Cupore kartoitti kyselytutkimuksen avulla taide- ja kulttuurilaitosten valmiutta rekrytoida ulkomaalaissyntyisiä taiteilijoita sekä taide- ja kulttuurialan työntekijöitä. Samalla selvitettiin, miten kulttuurinen ja kielellinen moninaisuuden näkyvät taide- ja kulttuurilaitosten arjessa.

Cuporesta hankkeessa työskentelivät johtaja Marjo Mäenpää, tutkija Emmi Lahtinen, tutkija Ari Kurlin-Niiniaho sekä projektitutkija Sirene Karri.

Emmi Lahtinen
Emmi Lahtinen Tutkija FM, Master of Design

+358 50 556 0414 Tutkijaprofiili »

Marjo Mäenpää
Marjo Mäenpää johtaja, FT

+358 50 586 0414 Tutkijaprofiili »

Sirene Karri
Sirene Karri Projektitutkija, FM

Tutkijaprofiili »

Ari Kurlin Niiniaho
Ari Kurlin Niiniaho Tutkija, HM

+358 46 921 7755 Tutkijaprofiili »

Avaus-hanke Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilla: http://www.kulttuuriakaikille.fi/hankkeet_avaus

Avaus-hankkeen tuottama moninaisuuspaketti: http://www.kulttuuriakaikille.fi/doc/Avaus/Avaus_Suomi_Online.pdf

Saavutettava Avaus-moninaisuuspaketti (DOCX): http://kulttuuriakaikille.fi/doc/Avaus/AVAUS_saavutettavus_Suomi.docx