Kaikki tutkimukset
-
Tutkimus käynnissä
LUOVI - Luovan alan instrumentit ja hallinnolliset rajaukset
Selvitys kartoittaa, miten ja millaisin rajauksin kulttuuri ja luovat alat tällä haavaa määritellään ja tunnistetaan osana valtion tukemaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiopolitiikkaa. Analysoimalla luovia aloja sekä kulttuuri- että elinkeinopolitiikan kohteena työssä tarkastellaan tutkimus- ja kehitystoiminnan (T&K) ja luovien alojen välistä suhdetta teoreettisten määrittelyjen, kansainvälisten esimerkkien ja käytännön toimintojen sekä politiikkavastuiden jakautumisen näkökulmasta.
-
Tutkimus käynnissä
Visuaalisten taiteenalojen toimialarakenteet menestyksen edistäjänä
Taide- ja taiteilijapoliittisesta näkökulmasta sekä vos-rakenteen näkökulmasta tarkastelleet selvitykset ovat osoittaneet, että taiteellisen työn rakenteet visuaalisten taiteiden toimialalla ovat huomattavasti heikommat kuin monella muulla taiteen toimialalla. Tämä heijastuu myös ammattitaiteilijoiden työskentelyedellytyksiin. Visuaalisten alojen ammattitaiteilijoiden kokonaistulot ovat matalammat ja työhyvinvointi on heikompaa kuin monilla muilla taiteenaloilla. Jotta toimiala säilyy elinvoimaisena ja kuluttajat voivat jatkossakin käyttää visuaalisten taiteiden palveluja, toimialan rakenteita tulee kehittää kestävästi myös ammattitaiteilijoiden tarpeet huomioiden. Visuaalisten taiteenalojen toimialarakenteet menestyksen edistäjänä -kehittämishanke vastaa tähän kehittämistarpeeseen. Menetyksellä tarkoitetaan tässä sitä, että ammattitaiteilijat pystyvät tulemaan toimeen ja kehittymään ammatissaan pitkäjänteisesti.
-
Tutkimus käynnissä
Kulttuurikasvatussuunnitelmien toteuttaminen kunnissa
Cupore toteuttaa vuosien 2024-2025 aikana tutkimuksen kulttuurikasvatussuunnitelmien toteuttamisesta suomalaisissa kunnissa.
-
Tutkimus käynnissä
Kulttuurihyvinvointitoiminnan tavoitteet, toimintamallit ja rahoitus hyvinvointialueilla
Cuporen tutkimuksessa tarkastellaan kulttuurihyvinvointitoiminnan tavoitteita, vastuita, toimintamalleja ja rahoitusta hyvinvointialueilla. Tarkoituksena on luoda kattava kuva kulttuurihyvinvointitoiminnan organisoitumisesta hyvinvointialueittain.
-
Tutkimus käynnissä
Luova verkko -koordinaatiohankkeen vaikuttavuuden arviointi
Cuporen toteuttamassa selvityksessä arvioidaan, miten Taiteen edistämiskeskuksen toteuttama ja ESR+ -rahoitettu Luova Verkko -koordinaatiohanke on onnistunut kehittämään pienten ja keskikokoisten taide- ja kulttuurialan sekä luovien alojen toimijoiden toimintaedellytyksiä suhteessa ESR+ -rahoitusinstrumenttiin.
-
Tutkimus käynnissä
Kulttuuria kartalla II
Kattavaa tietoa valtion osarahoittamasta kulttuuritoiminnasta ympäri Suomea on koottu viimeksi yli vuosikymmen sitten Kulttuuria kartalla -julkaisuun (OKM 2012). Kulttuuria kartalla II -tutkimushankkeessa päivitetään ja laajennetaan edellisen julkaisun tietosisältöä. Tutkimus toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta.
-
Tutkimus käynnissä
Taiteilijoiden sosiaalinen ja psyykkinen työhyvinvointi
Cupore osallistuu vuosina 2023–2025 Työterveyslaitoksen toteuttaman Mielenterveyden työpakki ‑hankkeen osaprojektiin Mielen hyvinvoinnin ja työkyvyn tukeminen taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alalla.
-
Tutkimus käynnissä
Cuporen tiedeviestinnän kehittäminen
Cuporessa kehitetään vuosina 2023–2024 tiedeviestintää, tilastojen ja muiden tietovarantojen digitalisointia sekä käyttäjälähtöistä tiedon visualisointia. Kehityshankkeen tavoitteena on vahvistaa kulttuurialan tilasto- ja tietoperustaa ja palvella koko toimialan yhdenmukaisen tiedonkeruun kehittämistä.
-
Tutkimus käynnissä
Tieteelliseen tutkimukseen liittyvät tekijänoikeuskysymykset
Cupore toteuttaa vuosina 2023–2025 hankkeen, jossa selvitetään tieteelliseen tutkimukseen liittyviä tekijänoikeudellisia kysymyksiä.
-
Tutkimus käynnissä
Moninaisuus taiteen ja kulttuurin alalla
-
Tutkimus käynnissä
Kulttuurin kuntatietohanke – kuntien kulttuuritoiminnan tietoperusta (KULTTI)
-
Tutkimus käynnissä
Taiteilijana Suomessa
Taiteilijana Suomessa on jatkuva tutkimushanke Suomessa toimivien ammattitaiteilijoiden tilanteesta ja yhteiskunnallisesta asemasta.
-
Tutkimus käynnissä
Valtion rahoitus kulttuurille Suomessa
Cuporessa kerätään tietoa valtion kulttuurille allokoimasta rahoituksesta. Tavoitteena on tuottaa taiteen ja kulttuurin rahoitustietoa läpinäkyvästi ja helposti saataville sekä luoda metodologiaa ja tietopohjaa julkisen kulttuurirahoituksen pitkittäisseurannan kehittämiseksi.
-
Tutkimus käynnissä
Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden seuranta ja arviointi
Oulu on yhdessä 39 kumppanikunnan kanssa Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Oulu2026 on pitkäkestoinen kulttuuriin perustuva kaupunkikehittämisen hanke. Korkeatasoisen kulttuuriohjelman rinnalla Oulu2026:n päätavoite on kulttuuri-ilmastonmuutos: avoimempi ja vahvempi yhteys ihmisten välille sekä pysyvästi rikkaampi kulttuurielämä pohjoisella alueella.
-
Tutkimus käynnissä
Suomen tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointi
Cuporessa toteutetaan jatkuvaa Suomen tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointia vuosittain vaihtuviin teemoihin pohjautuen. Samalla kehitetään järjestelmän arviointia tukemaan entistä paremmin poliittista päätöksentekoa sekä strategista suunnittelua.
-
Tutkimus käynnissä
Peruspalvelujen arviointi: kuntien kulttuuripalvelut
-
Tutkimus käynnissä
Digitalisoitumisen vaikutukset kulttuuriin ja kulttuuripolitiikkaan
-
Tutkimus käynnissä
Taiteen ja kulttuurin barometri
Taiteen ja kulttuurin barometri on vuosittain toteutettava kyselytutkimus, joka seuraa taiteilijoiden toimintaedellytyksiä ja tuo esiin eri taiteenaloilla toimivien ammattilaisten näkemyksiä ajankohtaisiin kysymyksiin ja ilmiöihin.
-
Tutkimus käynnissä
UWC (United World Colleges) -toiminnan vaikuttavuusarviointi
Cupore toteuttaa Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin toimeksiannosta selvityksen UWC-toiminnan vaikuttavuudesta.
-
Tutkimus käynnissä
Kuntien kulttuuritoiminta
-
Prosenttitaiteen periaatteen laajentamisen kärkihankkeen seurantatutkimus
Cuporen selvityksen kohteena oli vuosina 2016–2018 toteutettu silloisen Sipilän hallituksen kärkihanke prosenttitaiteen periaatteen laajentamisesta sosiaali- ja terveyssektorille.
-
Kestävä matkailu maailmanperintökohteissa
-
Taiteilijat ja ikäihmisten kulttuurihyvinvointitoiminta
-
Kohti unelmien musiikkioppilaitosta
-
Mediakasvatuksen johtaminen kunnissa
-
Kulttuurialan Covid-19 pandemian jälkeinen palautuminen ja muutos pohjoismaissa
-
Tieteen tiedotus ry: Toiminta, asema ja vaikuttavuus tiedeviestinnän kentällä
-
VISMA - Selvitys visuaalisten taiteiden rahoituksesta, rakenteista ja kehittämistarpeista
Visuaalisten taiteiden aloilla työskentelyä ja työn tulosten välitystä tukevat rakenteet on Suomessa todettu muita taiteenaloja heikommiksi. Cupore toteuttaa vuonna 2022 selvityksen, jonka tavoite on tuottaa yleiskuva visuaalisten taiteiden toimialasta ja kehityssuunnista. Visuaalisilla taiteilla tarkoitetaan kuvataiteita, valokuvataidetta, mediataidetta, kuvitustaidetta ja sarjakuvaa.
-
TaMu - Alueellinen taidemuseotehtävä osana kuntien kulttuuritoimintaa
Cupore toteuttaa vuosina 2022–2024 opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää alueellista kehittämistehtävää. Kehittämistehtävä keskittyy alueelliseen taidemuseotehtävään osana kuntien kulttuuritoimintaa sekä niiden vuorovaikutukseen ammattitaiteilijoiden kanssa.
-
Tekijänoikeuskysymykset audiovisuaalisella alalla
Hanke käsittelee audiovisuaalisella alalla esiin nousevia tekijänoikeuskysymyksiä sekä tekijänoikeusjärjestelmän merkitystä luovan työn ja liiketoiminnan mahdollistajana. Tavoitteena on tutkia alan tuotantovaiheen sopimuksiin liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä, teknologisen kehityksen vaikutuksia sekä tekijänoikeusjärjestelmän kehittämistarpeita.
-
Inklusiivinen mediakasvatus
-
Kulttuuritoiminnan muodot ja merkitykset 2020-luvun lähiössä: kaksi tapaustutkimusta Jyväskylässä
-
Pro Artibus -säätiö Suomen nykytaidekentällä
-
Musiikin opintopolut
-
Taide- ja kulttuurifestivaalien aluetaloudelliset tekijät
-
Aikuisten medialukutaidon edistämisen hyvät käytännöt ja kehittämistarpeet
-
Säätiörahoituksen merkitys ja vaikutus suomalaisten kulttuuri- ja sivistysjärjestöjen toiminnassa
-
Tekijänoikeuden yhteishallinnointi
Hankkeessa tarkastellaan tekijänoikeuden yhteishallinnointia Suomessa. Se on osa hankekokonaisuutta, jossa toteutetaan jatkuvaa Suomen tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointia vuosittain vaihtuviin teemoihin pohjautuen.
-
Kuntien kehittämistehtävää tukeva tutkimushanke kuntien kulttuuritoiminnan edellytyksistä
-
Tutkimus kuvaohjelmien ikärajoista
-
Elokuva-alalta valmistuneiden työllistyminen
-
Suomi 100 -juhlavuoden merkitys
-
Suuren yleisön näkemykset tekijänoikeusjärjestelmästä
Tutkimushankkeessa tarkastellaan tekijänoikeusjärjestelmän toimivuutta suuren yleisön näkökulmasta.
-
Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja taidelaitokset osana kaupunkikehitystä ja hyvinvointia
-
Taide käyttöön
-
Asiallista?
-
Tekijänoikeuskysymykset opetustoiminnassa
Cupore toteutti vuosien 2018 ja 2019 aikana Tekijänoikeuskysymykset opetustoiminnassa -tutkimushankkeen, jossa tarkasteltiin teosten saatavuuteen ja käyttöön liittyviä kysymyksiä opetustoiminnassa.
-
Taiteen tiedotuskeskusten toiminnan kartoitus ja arviointi
-
Taide- ja kulttuurifestivaalien arviointi
-
Kulttuurialan kolmannen ja neljännen sektorin rooli
-
EspooCult
-
EspooCult
-
Osallistavuus lainvalmistelussa. Esittävien taiteiden ja museoiden rahoitusjärjestelmän uudistusprosessi (KulttuuriVOS)
-
EspooCult
-
Avaus. Toimijaksi suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä
-
Taiken toiminta-avustusten arviointi taiteenalojen yhteisöille
-
Suomalaisen taide- ja taiteilijapolitiikan rakenteet, kokonaiskuva ja erityisyydet
-
Sukupuolten tasa-arvo elokuvatuotannossa
-
Selvitys vammaisyhteisöjen kulttuuritoimintaan ja kulttuurin saavutettavuuden edistämiseen myönnettävistä valtionavustuksista
-
Vaikuttavuus ja sen arviointi taiteen ja kulttuurin kentällä
-
Cultural and Creative Spillovers
-
Hallituksen kärkihanke: Prosenttitaiteen periaatteen laajentaminen
-
Tekijänoikeusjärjestelmän arviointi päätöksenteon tukena
Vuosina 2016-2018 toteutetun hankkeen tavoitteena oli kehittää päätöksentekoa tukevaa tekijänoikeusjärjestelmän arviointi- ja analyysityötä Suomessa. Hanke perustui Cuporen tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointihankkeessa (2009-2016) tehtyyn metodologiatyöhön.
-
Kulttuuripolitiikan yhteys EU:n innovaatio- ja aluepolitiikkaan
-
Kirjastojen harkinnanvaraisten kehittämis- ja kokeiluavustusten vaikuttavuus
-
Museoviraston kansainvälinen toiminta
-
Tutkimus nykytaiteen kansainvälistämisestä
-
Prosenttiperiaatteen edistäminen
-
Koneen Säätiön suunnattujen hakujen vaikuttavuus
-
Taiteen ja kulttuurin toimijat, toiminta ja merkitys
-
ArtsEqual
-
Osallistuminen, osallisuus ja osallistumattomuus taiteen ja kulttuurin kentällä
-
EU:n maaseutuohjelman kulttuurihankkeet
-
Harjoittelijat Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuteissa ja Svenska Kulturfondenin harjoittelupaikoissa
-
Suomi Frankfurt-teemamaana -hankkeen hallinto, johtamisjärjestelmä ja toimijayhteistyö
-
WIPO:n suuntaviivat tekijänoikeussääntelyn taloudellisten, sosiaalisten ja kulttuuristen vaikutusten arviointiin (ESCIA)
ESCIA-pilottitutkimuksen teemana oli tieteelliseen tutkimukseen liittyvät tekijänoikeuskysymykset.
-
Aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan sopimuksen toimeenpano Suomessa
-
Taide- ja kulttuurifestivaalit ja -tapahtumat – kulttuuripoliittinen näkökulma
-
Selvitys Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien toiminnan vaikuttavuudesta
-
Kuvataiteilijan ammattirooli ja osaamistarpeet tulevaisuuden työelämässä
-
Teatteri-, tanssi- ja sirkusalojen osaamistarveselvitys
-
Prosenttiperiaate Suomen suurimmissa kaupungeissa
-
Lapset ja media -hankkeiden arviointi
-
Kulttuuripoliittinen tutkimus Suomessa
-
DigiDemo-ohjelman arviointitutkimus
-
Taide- ja kulttuurilaitosten vuosien 2008-2010 valtionosuusuudistus
-
Esittävän taiteen vapaa kenttä
-
Käyttäjälähtöisyys ja kulttuuri- ja liikuntapalvelujen haasteet muuttuvassa kuntarakenteessa
-
Kuntien kulttuuripolitiikan seurannan ja arvioinnin kehittämishanke
-
Luovat keskittymät ja alueet
-
Tuottaja2020
-
Tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointimetodologiahanke
Tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointihanke oli käynnissä Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskuksessa (Cupore) vuosina 2009-2016. Hankkeen päämääränä oli muodostaa kansallisten tekijänoikeusjärjestelmien arviointia ja kehittämistä palveleva metodologiakehikko. Hanke oli opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja sen toteutuskieli oli englanti.
-
SAK:n kulttuuripoliittinen puheenvuoro
-
Musiikkialan toimintaympäristöt ja osaamistarve - Toive
-
Kuntien kulttuuritoiminnan tiedonkeruu
-
Luovien alojen täydennyskoulutus
-
Kulttuurivientikoulutus
-
50+ - Ikä, ikääntyminen ja sukupolvet
-
Kolmas lähde
-
Luova Suomi
-
Vietnamin kulttuuripolitiikan arviointi
-
Teatteriselvitys
-
Monikulttuurisuus ja kulttuuripolitiikka
-
VANIA - Validation and Certification of Training in European Cultural Project Management
-
Taiteilijoiden ja kulttuurialan työntekijöiden kansanvälinen liikkuvuus ja liikkuvuuden esteet (TAKULI)
-
Sukupuolivaikutusten arviointia taiteen ja kulttuurin toimialoilla
-
Suomen kulttuuripolitiikan historia
-
Kulttuuristen vaikutusten arviointi
-
Suomen taiteen ja kulttuurin rahoitus ja ohjaus
-
KLEROT
-
Tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointimetodologia
Arviointityön tavoitteena on muodostaa luotettavaa tietopohjaa tekijänoikeuspolitiikan ja -lainsäädännön kehittämistä varten. Tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointi lisää myös järjestelmän läpinäkyvyyttä ja luo pohjaa julkiselle keskustelulle tekijänoikeusjärjestelmän kehittämisestä.
-
Tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointimetodologia
Arviointityön tavoitteena on muodostaa luotettavaa tietopohjaa tekijänoikeuspolitiikan ja -lainsäädännön kehittämistä varten. Tekijänoikeusjärjestelmän toimivuuden arviointi lisää myös järjestelmän läpinäkyvyyttä ja luo pohjaa julkiselle keskustelulle tekijänoikeusjärjestelmän kehittämisestä.
-
Kuraattorien rooli nykytaidetuotannossa