Kansallisuus, maahanmuutto ja kulttuuri puhuttavat pohjoismaisessa konferenssissa

Uutiset   18.8.2017  

Pohjoismaisia kulttuuripolitiikan alan tutkijoita, virkamiehiä ja muita asiantuntijoita kokoontuu Helsingissä elokuun lopulla (23.–25.8.) pohjoismaiseen kulttuuripolitiikan tutkimuksen konferenssiin. Tutkijaverkoston joka toinen vuosi järjestämä Nordic Conference on Cultural Policy Research (NCCPR) pureutuu ajankohtaisiin poliittisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Tällä kertaa keskiöön on nostettu maahanmuuton ja kansanjoukkojen lisääntyneen liikkumisen vaikutukset pohjoismaisiin yhteiskuntiin ja kulttuuripolitiikkaan.

Konferenssin pääpuhujista professori Marco Martiniello on tutkija, luennoitsija ja CEDEM-tutkimuskeskuksen johtaja (Centre d’Etudes de l’Ethnicité et des Migrations, Liège). Hänen tutkimusalueisiinsa kuuluvat mm. nationalismin, sosiaalisten suhteiden, kulttuuristen muutosten ja maahanmuuton kysymykset. Professori Martiniello puhuu Helsingissä perjantaina 25.8. maahanmuuton ja kulttuuripolitiikan kytköksistä. Hän vierailee samalla viikolla myös Turussa Siirtolaisinstituutissa.

Muut pääpuhujat ovat Dorte Skot-Hansen ja Karina Horsti. Skot-Hansen työskenteli pitkään Kööpenhaminan yliopiston alaisen kulttuuripolitiikan tutkimuskeskuksen johtajana. Konferenssin avauspäivän keynote-puheessaan hän käsittelee kansallismielisyyttä, kansallista identiteettiä ja kulttuuripolitiikkaa.

Karina Horsti on Suomen Akatemian akatemiatutkija ja Jyväskylän yliopiston kulttuuripolitiikan yliopistonlehtori. Hän on tutkinut muuttoliikkeitä ja maahanmuuttoa teemoinaan kulttuuridiversiteetti, kansallismielinen populismi ja pakolaisten sekä turvapaikanhakijoiden esittäminen mediassa. Hänen akatemiahankkeensa käsittelee pakkosiirtolaisuutta ja siirtolaisten kohtaloita Euroopan rajoilla. Horsti puhuu torstaina 24.8. pakolaiskriisin ”kuratoinnista” eli siitä miten museot ja taiteilijat käsittelevät pakolaisuutta.

Pääpuhujien lisäksi konferenssissa kuullaan torstaina ja perjantaina yli 50 esitelmää kulttuuripolitiikan ajankohtaisista teemoista. Perjantaiaamun aloittaa Taiteen edistämiskeskuksen ja Norjan taidetoimikunnan järjestämä temaattinen keskustelu, joka käsittelee taiteellista laatua. Lisätietoa konferenssin ohjelmasta ja esitelmistä löydät konferenssin verkkosivuilta: http://www.cupore.fi/en/information/nccpr-2017.

Konferenssin käytännön järjestelyistä vastaa Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kulttuuripolitiikan oppiaineen kanssa. Yhteistyökumppaneitamme ovat lisäksi Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, Tieteellisten seurain valtuuskunta, Pohjoismainen kulttuurirahasto, Pohjoismainen kulttuuripiste, kulttuuripolitiikan pohjoismainen aikakauskirja Nordisk Kulturpolitisk Tidskrift, Kulttuuripolitiikan tutkimuksen seura sekä Suomen Kansallisgalleria/Ateneum.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Konferenssin projektisihteeri Ellen Ijäs, ellen.ijas(a)cupore.fi, 050-4520414
Tiedottaja Anu Oinaala, anu.oinaala(a)cupore.fi, 050-4635636