Korona tekee mustan aukon aluetaloudelle ja vie leivän luovan alan ammattilaisilta

Blogi   22.4.2020  Teksti: Mervi Luonila

Valokuva Tomek Baginski

Festivaali merkitsee paikkakunnalle muutakin kuin mielihyvää ja elämyksiä – tarjolla on niin leipää kuin sirkushuveja. Se tarkoittaa työtä ja taloudellista turvaa kahvilayrittäjälle, siivousliikkeelle, vartijayritykselle, paikallispanimolle, B&B -yrittäjälle, ruokakauppiaalle, huoltamoyrittäjälle, R-kioskiyrittäjälle, lähikaupalle, tavaratalolle, parturi-kampaajalle, hotellille, autovuokraamolle, bussifirmalle, meikkitaiteilijalle tai paikallislehdelle. Kun vain muutamia mainitaan.

Festivaali tarjoaa työtä ympärivuotisesti myös itse festivaaliorganisaatiossa työskenteleville – joskin vain muutamalle tekijälle. Mutta nämä tekijät ovat ne priimusmoottorit ja ideanikkarit, tuottajat ja konttoripäälliköt, jotka mahdollistavat sen, että vuosittain jossain päin Suomea (usein varsin perifeerisellä paikkakunnalla) työskentelee tanssijoita, laulajia, soittajia, kuvataiteilijoita, ohjaajia, kapellimestareita, valomiehiä, äänisuunnittelijoita, lavasterakentajia, puvustajia, operaattoreita tai näyttämömestareita eli luovan alan työntekijöitä. Kun taas vain muutamia mainitaan. Nämä tekijät toteuttavat festivaaleilla sisältöjä, jotka ovat useiden vuosien ammattitaiteilijoiden työn tulosta.  

Kuvattu työ ja taloudellisen turvan muodostumisen logiikka piilee tapahtumasta kiinnostuneiden ihmisten kulutuksesta paikkakunnalla X. Sekä siitä, että nuo mainitut ideanikkarit ja priimusmoottorit haluavat toteuttaa tapahtuman paikkakunnalla X. Helposti hahmotettavaa on, että festivaalilla vieraileva yöpyy ja kuluttaa ravintolapalveluja festivaalikäynnin lisäksi. Ostaa myös mahdollisesti eväitä tai haluaa kannattaa paikallisen käsityöläisliikkeen toimintaa. Mutta pohdinnan arvoinen on myös itse tapahtuman tuotanto. Jotta tuotanto noissa pienissä festivaaliorganisaatioissa olisi mahdollista, tarvitaan tapahtuman synnyttämiseksi kumppani, jos toinenkin. Suomessa yhteistyötä tehdään usein omissa yhteisöissä, kylillä, turuilla ja kaupungeissa. Toki, kun suuremmista tapahtumista puhutaan, niin silloin myös valtakunnallisesti. Näissä kumppanuuksissa raha vaihtaa omistajaa, jonka tuloksena syntyy työtä ja taloudellista pääomaa.

Mikään festivaali ei ole pikku juttu. Se on aina verkostossa tuotettujen osiensa summa, jonka taustalla on merkittävät talouden verkostot.

Ruisrock ilmoitti 21. huhtikuuta peruuttavansa kesän 2020 festivaalin. Sodankylän elokuvajuhlat taas tiedotti muuttavansa ensi kesäksi muotoaan. Kesän ohjelmistosta nautitaan verkossa. Festivaalien tuotantoa ei siis toteudu totutulla tavalla, ja tapahtumasta kiinnostuneet ovat toisaalla kuin Turussa tai Sodankylässä.

Pääministeri Sanna Marin on kertonut tiedottavansa hallituksen suurtapahtumia ja festivaaleja koskevista rajoituspäätöksistä 22. päivänä huhtikuuta. Festivaalit odottavat päätöksiä kiivaasti, jotta voivat tehdä omat päätöksensä tuotantojen – ja festivaalin oman talouden – suhteen. Varsin vähän puhetta on ollut siitä, millä tavoin taloudellisesti kriittisestä kesästä voidaan luovia eteenpäin Savonlinnassa, Porissa, Ilmajoella, Kuopiossa, Kaustisilla, Kuhmossa, Seinäjoella tai Joensuussa.     

Lähteet:

Luonila, M., Kurlin, A., Karttunen, S. & Mäenpää, M. (2019). Taide- ja kulttuurifestivaalien vaikuttavuus. Opetus- ja kulttuuriministeriön harkinnanvaraiset valtionavustukset festivaaleille vuonna 2018. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore.   

Karppinen, A. & Vähäsantanen, S. (2020). Pori Jazzin talousvaikutukset alueelle ovat yhtä suuria kuin kohtuullisen kokoisen yrityksen – ja ympärivuotisia. Satakunnan Kansa, mielipidekirjoitus 26.3.2020. https://www.satakunnankansa.fi/a/85d84ffb-eeef-4eae-8e4c-14490b0ad9d8 Haettu/luettu 210420.

Creat (2020). Kuinka käy Suomen kesäfestareille – Creat kysyi ja järjestäjät vastaavat. http://creat.fi/kuinka-kay-suomen-kesafestareille-creat-kysyi-ja-jarjestajat-vastaavat/?fbclid=IwAR0tvnXE3ovxWtFBssSLy1ZRSHhwB3sZnMNNuz1sOVhM5GQ8Pkt5O7m4kio Haettu/luettu 210420.

Sodankylän elokuvajuhlat (2020). Sodankylän elokuvajuhlat muuttaa muotoaan
https://msfilmfestival.fi/ Haettu/luettu 210420

Valokuva: Tomek Baginski/ Unsplash

Kirjoittajat