Tutkimushanke Sivu päivitetty viimeksi 5.2.2024

Avaus. Toimijaksi suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä (2017-2020)

  • Hankkeen kesto: 2017
  • Julkaisuja : 1

Avaus oli Kulttuuria kaikille -palvelun, Cuporen ja Globe Art Point ry:n yhteishanke, joka käynnistyi syksyllä 2017.  Cuporen toteuttaman tutkimushankkeen loppuraportti ”Avaus. Ulkomaalaissyntyisten taide- ja kulttuurialan ammattilaisten asema Suomessa” ilmestyi kesäkuussa 2020.

Hankkeen tavoitteena oli edistää toimintamalleja, jotka tukevat ulkomaalaissyntyisten taiteilijoiden sekä taide- ja kulttuurialan ammattilaisten mahdollisuuksia työskennellä suomalaisella taide- ja kulttuurikentällä. Tarkoituksena oli entistä paremmin tunnistaa muualta tulleiden henkilöiden osaaminen ja edistää yhdenvertaisuuden toteutumista.

Hankkeessa tehtiin yhteistyötä Taiteen edistämiskeskuksen, Kansallismuseon, Turun kaupunginteatterin ja Kuopion kaupunginorkesterin kanssa. Osana hanketta Cupore kartoitti kyselytutkimuksen avulla taide- ja kulttuurilaitosten valmiutta rekrytoida ulkomaalaissyntyisiä taiteilijoita sekä taide- ja kulttuurialan työntekijöitä. Samalla selvitettiin, miten kulttuurinen ja kielellinen moninaisuuden näkyvät taide- ja kulttuurilaitosten arjessa.

Cuporesta hankkeessa työskentelivät johtaja Marjo Mäenpää, tutkija Emmi Lahtinen, tutkija Ari Kurlin-Niiniaho sekä projektitutkija Sirene Karri.

Hankkeen tutkijat

Tutustu myös näihin hankkeisiin