Cupore täyttää 20 vuotta

Uutiset   18.1.2022  

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Tutkimuskeskus juhlii merkkivuottaan työn merkeissä. 

Tutkimuskeskuksen taustaorganisaatio Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö sr perustettiin vuonna 2002 seuraamaan suomalaisen ja kansainvälisen kulttuuripolitiikan kehitystä sekä edistämään sitä koskevaa tutkimusta, asiantuntemusta ja tiedonvälitystä.

Säätiön perustivat Jyväskylän yliopisto ja Suomen Kulttuurirahasto. Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi tukensa uuden säätiön perustamiselle. Säätiön perustamisasiakirja allekirjoitettiin 21.1.2002.

Kulttuuripolitiikan tutkimuksen suuri tarve maakunnissa, kaupungeissa, erilaisissa kulttuuriorganisaatioissa jouduttivat perustamissuunnitelmia. Opetusministeriö oli asiassa aktiivinen. Tärkeä ajatus oli tutkimuskeskuksen rahoituksen perustumisesta julkisen ja yksityisen toimijan kumppanuuteen, perustamisesta lähtien vuoteen 2018 säätiön hallituksen puheenjohtajana toiminut professori emerita Anita Kangas muistelee.

Säätiön ylläpitämästä tutkimuskeskuksesta on 20 vuoden aikana tullut vakiintunut toimija sekä kansallisen että kansainvälisen kulttuuripolitiikan tutkimuksen kentällä. Tutkimuskeskuksen toiminta on vuosien varrella kasvanut: sekä henkilökunnan, julkaisujen ja projektien määrä että yhteistyöverkostot, tilat ja tutkimuskeskuksen tunnettuus kulttuurin ja kulttuuripolitiikan kentillä ovat kehittyneet merkittävästi.

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore on alansa vahva toimija ja kehittäjä. Tutkimuskeskuksen tieteellinen toiminta on monimuotoista ja se – kuten alusta saakka ajateltiinkin – tukee laaja-alaista kulttuuripolitiikan tutkimusta. Esimerkkeinä kansainvälisten ja kansallisten tieteellisten lehtien päätoimittajuudet, dosentuurit, Suomen Akatemian rahoitus, yhteistyö yliopistojen kanssa ja kansainväliset tehtävät ja verkostoituminen, professori Kangas sanoo.

Tutkimuskeskus juhlii syntymäpäiviään vuoden mittaan työn merkeissä. Päivitämme tämän uutisen yhteyteen tapahtumia, joissa Cuporen tutkimuksesta ja kulttuuripolitiikasta puhutaan. Tilaa myös Cuporen uutiskirje.

Taike & Cupore Talks: Koronapandemian seuraukset ja tukitoimet eri taiteenaloilla 10.2. klo 9.00-12.00

Kansatieteen ja kulttuuripolitiikan tutkimuksen päivät: Paneelikeskustelu Cupore 20 vuotta: Tutkittu tieto päätöksenteon tukena 17.3. klo 13.15-15.15 

Taike & Cupore Talks: Tulevaisuuden taiteentekijät 7.4. klo 11.30–14.30

Mediakasvatusfoorumi 2022. Tutkijat Anna Kanerva ja Emmi Lahtinen esittelevät Näkökulmia mediakasvatuksen ja medialukutaitojen yhdenvertaisuuteen -selvityksen tuloksia 24.5.2022 klo 9.30 alkaen.

Taike & Cupore Talks: Milloin on kulttuurin aika? 26.9. klo 14.00-16.00

Taike & Cupore Talks: Tulevaisuuden taiteentekijät 30.11. klo 14.00-16.30. Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, Oulu

Kohti unelmien musiikkioppilaitosta 8.12. klo 11.30-12.30. Cupore julkistaa selvityksensä Kallion musiikkikoulun, Keski-Helsingin musiikkiopiston ja Musiikkikeskus Resonaarin yhdentymisestä.

Kuva: Tiina Paju