Kulttuuria on rahoitettava riittävästi nyt ja aina

Blogi   26.8.2022  Teksti: Marjo Mäenpää

väripalloja tummalla taustalla

Olipa ihana iltapäivä SAMPO festivaalien nukketeatteriesityksessä! Tarvittiin ensiksi kolmevuotias Sampo, vähän onnea lippujen hankkimisessa ja joustavat liikenneyhteydet Helsingin lasten omaan Annantaloon. Lisäksi tarvittiin kehystä, kaupungin verotuloja ja rahapelituottoja. Tarvittiin myös jonkin verran hyviä kulttuuripoliittisia päätöksiä.

Nukketeatteri Sampo on yksi maamme vanhimpia lastenteattereita, se saa tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja Helsingin kaupungilta. SAMPO festivaali on yksi teatterin monista taidekasvatusprojekteista. Cuporen selvityksen mukaan taiteen perusopetuksen opiskelijoista suuri osa on kulkeutunut opetukseen varhaiskasvatuksessa saaneen kipinän innoittamana. Kaikenlainen taidekasvatus on suomalaisen kulttuurin tuhatjalka, se kuljettaa kulttuurin ja taiteen äärelle niin taiteilijat kuin yleisönkin.

Nukketeatteri PikkuKulkurin ihana, jännittävä nukketeatteriesitys tarvitsi ainakin kolmen hengen työpanokset – toivoakseni täydellä freelancerin palkalla. Apurahaa teatteriesityksen luomiseen on myös varmaankin tarvittu Taiteen edistämiskeskuksen rahapelituotoilla maksettavista apurahoista. Tarvittiin tietysti vielä yhteiskunnan tukea taitavan näyttelijän koulutukseen – pieni yleisö jaksoi herpaantumatta seurata lähes koko puolituntisen esityksen. Lista on pitkä, yhtä ja toista muutakin tukea ja turvaa tarvittiin taiteen tekemiseen ennen kuin pääsimme istumaan Sampon kanssa nukketeatterin katsomoon.

Kevättalvella 2022 opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi työryhmän pohtimaan kulttuurin tulevaisuutta ja taiteen ja kulttuurin mahdollisuuksia rahapelituottojen vähentyessä. Kulttuuriministeri Kurvisen nimeämä työryhmä antoi evästyksiä tuleviin budjettineuvotteluihin; resursseja ja rahoitusta kulttuurille on lisättävä. Kulttuuri tuottaa hyvinvointia ja vaurautta, se lisää kriisinkestävyyttä ja resilienssiä, muistutetaan työryhmän listaamissa toimenpide-ehdotuksissa. Siksi kulttuuriin on panostettava, sanotaan kulttuurialan tulevaisuustyöryhmän ehdotuksissa seuraavalle hallituskaudelle.

Hallitus kokoontuu juuri syksyn budjettineuvotteluihin. Toivottavasti kulttuuriministeri Honkosen lisäksi muillakin neuvottelijoilla on kainalossaan ”Kulttuurin aika on nyt ja aina” -julkaisu. Kulttuurin rahoitus on hyvä turvata nyt ja aina, Sampo nimittäin ihastui kovasti teatteriin ja ilmoitti haluavansa käydä katsomassa esityksiä toistekin.  

SAMPO festivaali 24.–28.8.2022  https://sampofestival.fi

Opetus- ja kulttuuriministeriö (2022) Kulttuurin aika on nyt ja aina: Kulttuurialan tulevaisuustyöryhmän ehdotukset seuraavalle hallituskaudelle. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-764-2

Valokuva: Sebastian Muller/ Unsplash

Kirjoittajat