Sukupuolten tasa-arvosta elokuvatuotannossa -tutkimus palkittu

Uutiset   15.10.2018  

Rec carpet, stairs. Punainen matto ja portaat. Kuva Samuel Zeller/Unsplash.
Cuporen tutkimus ”Sukupuolten tasa-arvosta elokuvatuotannossa” on saanut tunnustusta elokuva-alalla. Women in Film & Television Finland ry jakoi aiemmin Cuporessa erikoistutkijana työskenneelle Tarja Savolaiselle Selkäranka-palkinnon Suomen elokuva-alan järjestöjen palkintogaalassa. 

Tarja Savolaisen tutkimus ”Sukupuolten välinen tasa-arvo elokuvatuotannossa” avasi keskustelun ja toi näkyviin sen, mitä myöhemmin käynnistynyt #metoo -kampanjakin; häirintä ja epätasaisesti jakautuneet resurssit ovat yleisiä taiteen ja kulttuurin toimialalla. Cupore julkaisi tutkimuksen keväällä 2017.

Selkäranka-palkinto jaettiin teoista, joilla korjataan epäkohtia ja vääristyneitä rakenteita audiovisuaalisella alalla. Palkinto myönnettiin Tarja Savolaisen lisäksi Jaana Paanetojalle (selvitys ”Häirintä ja muu epäasiallinen kohtelu elokuva- ja teatterialalla”, 2018). Women in Film & Television Finland ry:n mukaan palkittujen tutkijoiden pioneerityö on ollut ansioitunutta ja muutosvoimaista.

WIFT Finlandin uutinen: https://www.wift.fi/uutiset/2018/9/29/wift-finland-on-jakanut-selkranka-palkinnot

Palkintogaala järjestettiin torstaina 27.9.2018 yhteistyössä Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin kanssa. Elokuva-alan ammattilaiset valitsivat palkintojen saajat keskuudestaan.

Muut palkitut ja lisätietoja tilaisuudesta.

Savolaiselle myös Red Carpet- tunnustuspalkinto

Tarja Savolainen on yksi Red Carpet Film Festivalin Vuoden uroteko 2018 -tunnustuspalkinnon saajista. Palkinto myönnettiin kollektiivisesti rohkealle naisjoukolle, jotka ovat toimineet keskustelun avaajina elokuva-alan valtarakenteiden muutoksessa. Red Carpet -tunnustuspalkinnot elokuva-alalle jaettiin toista kertaa Hyvinkäällä 30.8.2018. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan esiin halutaan nostaa suomalaisia elokuvantekijöitä ja elokuvatekoja. Joka vuosi vaihtuva jury myöntää tunnustukset heidän mielestään tunnustusta ansaitseville elokuva-alan tekijöille.

Muut palkitut ja lisätietoja tilaisuudesta.

 

Tarja Savolainen 2017. Sukupuolten välinen tasa-arvo elokuvatuotannossa. Julkisen rahoituksen jakautuminen. Cuporen verkkojulkaisuja 43. Helsinki: Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore.

Tutkijat