Yhä useampi taiteilija harkitsee alanvaihtoa – koronapandemian vaikutuksista kulttuuri- ja taidealalle kuullaan verkkotilaisuudessa

Uutiset   19.1.2022  

Koronaviruspandemia on muuttanut tai tuonut uusia työskentelytapoja kahdelle kolmasosalle taiteilijoista, selviää uuden Taiteen ja kulttuurin barometrin aineistosta. Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) ja Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskuksen Cuporen torstaina 10.2. klo 9–12 järjestämässä verkkotilaisuudessa käydään läpi viimeaikaisia tutkimuksia ja hankkeita, jotka käsittelevät koronapandemian seurauksia kulttuuri- ja taidealoilla.

Taiteen ja kulttuurin barometri osoittaa taiteilijoiden uskon tulevaisuuteen olevan koetuksella. Ala koetaan kriisiherkäksi ja toimeentulon sekä rahoituksen rakenteet hataraksi. Lisäksi taiteilijat katsovat, että taiteen tekemistä ei arvosteta.

Eniten koronaviruspandemia on taiteilijoiden vastausten mukaan tuonut muutoksia ja uusia työskentelytapoja näyttämötaiteen (86 %), tanssitaiteen (85 %) ja sirkustaiteen (82 %) aloilla toimiville, ja nämä muutokset ovat osaltaan myös positiivisia. Taiteen kentällä on kyselyn perusteella myös resilienssiä ja kykyä sopeutua muutoksiin.

Lisää ennakkotietoa huhtikuussa julkaistavasta Taiteen ja kulttuurin barometrista saadaan torstaina 10.2. järjestettävässä verkkotilaisuudessa, kun tutkija Emmi Lahtinen ja erikoistutkija Minna Ruusuvirta kertovat barometrikyselyn tuloksista. Kahdessa viimeisimmässä Taiteen ja kulttuurin barometrissa koronapandemiaan liittyviin kysymyksiin vastasi yli tuhat taiteilijaa.

Tilaisuudessa saadaan tietoa myös Tampereen yliopiston tutkimus- ja kehittämishankkeesta, joka käsittelee kulttuuritapahtumia ja niiden toimijoita pandemia-aikana. Lisäksi kuullaan Taiken ja valtion koronatuista sekä opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamasta hankkeesta, jonka tavoitteena on uudistaa taidealan rakenteita. Lopuksi haastatellaan toimitusjohtaja Juhani Merimaata.

Puhujien ohella tilaisuudessa kuullaan elävää musiikkia, sillä Tavastia-klubin lavalla esiintyy laulaja-lauluntekijä Mirel Wagner.

Taike & Cupore Talks: Koronapandemian seuraukset ja tukitoimet eri taiteenaloilla -verkkotilaisuuteen voi osallistua etäyhteydellä tästä linkistä. Lähetystä voi katsoa myös YouTubesta tästä linkistä, mutta silloin chat ei ole käytössä.

Ohjelma

9:00 Avaus: Johtaja Paula Tuovinen, Taike & johtaja Marjo Mäenpää, Cupore

9:10 Tutkija Emmi Lahtinen ja erikoistutkija Minna Ruusuvirta, Cupore: Koronapandemia ja taiteen tekemisen tulevaisuus – tuloksia Taiteen ja kulttuurin barometrista

9:30 Tutkimusjohtaja Arja Haapakorpi, tutkijatohtori Minna Leinonen, tutkija Emmi Siirtola ja tutkijatohtori Henna Jousmäki, Työelämän tutkimuskeskus, Tampereen yliopisto: Kulttuuritapahtumat ja niiden toimijat pandemia-aikana – tutkimus- ja kehittämishanke

9:50 Mirel Wagner, musiikkia

10:15 Erikoistutkija Sakarias Sokka, Cupore: Taide luovan talouden koronatuissa

10:30 Erityisasiantuntija Paula Karhunen, Taike: Taiken jakamat koronatuet

10:45 Taiteen tukemisen päällikkö Henri Terho, Taike: Verkkokeskustelun live-osuus: taiteen koronatukien puheenaiheet

11:00 Päällikkö Mika Virkkala ja koordinaattori Kirsi Siltanen, Taideyliopisto: Jälleenrakennus vai perusparannus: Taideyliopiston selvityksen näkökulma koronan jälkeiseen aikaan taide- ja kulttuurialoilla

11:20 Toimitusjohtaja Juhani Merimaan haastattelu

11:35 Mirel Wagner, musiikkia

Tilaisuus päättyy klo 12

Mahdolliset muutokset ohjelmaan päivittyvät ensimmäisenä Taiken verkkosivujen tapahtumakalenteriin. Tapahtumakalenteriin pääset tästä.

Yhteystiedot:

Taiteen edistämiskeskus Taike

Erityisasiantuntija Kaija Rensujeff, kaija.rensujeff@taike.fi, p. 0295 330 721

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore

Erikoistutkija Minna Ruusuvirta, minna.ruusuvirta@cupore.fi, p. 050 326 8014

Kuva: Tiina Paju