Kulttuurikasvatussuunnitelmien toteuttaminen kunnissa

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen työpaperi kartoittaa kulttuurikasvatussuunnitelmien toteuttamista kunnissa. Julkaisu keskittyy erityisesti kunnan opetustoimen ja kulttuuritoimen sekä laajemmin opetusalan ja taide- ja kulttuurialan toimijoiden väliseen yhteistyöhön, kulttuurikasvatussuunnitelmien velvoittavuuteen, seurantaan sekä rahoitukseen.

Vuonna 2024 noin 80 prosentissa Suomen kunnista oli käytössä kulttuurikasvatussuunnitelma. Kulttuurikasvatussuunnitelma on kunnan tai alueen suunnitelma siitä, miten kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatusta toteutetaan kunnassa tai alueella osana opetusta.

Kulttuurikasvatussuunnitelmien toteuttamisessa on merkittäviä eroja kuntien välillä johtuen muun muassa kuntien koosta, resursseista, paikallisista tarpeista ja yhteistyökäytännöistä. Kunnissa, joissa suunnitelma on käytössä, eri toimijoiden välinen yhteistyö on yleensä aktiivista. Toisaalta yhteistyömallit ja käytännöt ovat epäyhtenäisiä, ja resurssien niukkuus voi rajoittaa yhteistyön koordinaatiota ja toimintaa.

Selvityksen tulosten perusteella kulttuurikasvatussuunnitelmien keskeiset haasteet ja kehittämistarpeet koskevat niiden rahoitusta, taide- ja kulttuurialan ja opetusalan toimijoiden yhteistyön suunnitelmallisuutta ja systematisointia sekä tarvetta kehittää suunnitelmien seurantaa ja toteutumisen arviointia. Työpaperissa kuvataan selvityksen tulosten ohella tulevaisuuden tutkimus- ja kehittämistarpeita, joista tärkeimmät liittyvät erityisesti suunnitelmien vaikuttavuuden arviointiin sekä kulttuurikasvatussuunnitelmien seurannan, arvioinnin ja ohjauksen systematisoimiseen kansallisesti ja paikallisesti.

Tutkimukset

Hankkeen tutkijat