Taiteilijoiden ja kulttuurialan työntekijöiden kansanvälinen liikkuvuus ja liikkuvuuden esteet (TAKULI)
Cupore selvitti vuosina 2004-2006 taiteilijoiden ja kulttuurialan työntekijöiden kansainvälistä liikkuvuutta ja sen esteitä. Tutkimuksessa tarkasteltiin liikkuvuuden määrän, muotojen ja virtojen suunnan muutoksia sekä liikkuvuuden seurauksia kansainvälistyvillä työmarkkinoilla. Tutkimuksen kolme pääosiota olivat (1) EU-esitykset ja -säädökset, (2) kansallinen, pohjoismainen ja EU:n myöntämä rahoitus sekä (3) liikkuvuus niin Suomesta ulkomaille kuin ulkomailta Suomeen.
Liikkuvuutena tarkasteltiin taidealan opiskelijoiden kansainvälistä kouluttautumista, suomalaisten taidealan liittojen ulkomaalaisjäsenten määriä, artistiresidenssejä, festivaaliosallistumisia ja kilpailuvoittoja, alan ammattilaisten vierailuja ulkomailla ja vastaavasti Suomessa sekä teosten suoranaista vientiä ja tuontia. Huomion kohteena olivat lisäksi kansainvälinen yhteistyö ja tuotannot. Tämä tilastoluontoinen osuus pyrki kattamaan paitsi liikkuvuuden volyymeja, myös sen maa- ja aluekohdentumista sekä liikkuvuuden muotojen (tavoitteet, tarkoitus, kesto) muutoksia vuosina 1997 – 2003.
Tärkeän osa-alueen tutkimuksessa muodostivat myös kansainväliset taidealan verkostot. Verkostojen suomalaisjäsenten kokemuksia verkostotoiminnasta ja sen merkityksestä liikkuvuudelle ja kansainväliselle yhteistyölle selvitettiin verkostokyselyllä syksyllä 2004.
Tutkimus oli osittain jatkoa kulttuuriasianneuvos Hannele Koivusen keväällä 2004 valmistuneelle selvitykselle ”Onko kulttuurilla vientiä? Opetusministeriön, ulkoasiainministeriön ja kauppa- ja teollisuusministeriön kulttuurivienti -hanke”.
Hankkeen tutkijat
Tutustu myös näihin hankkeisiin
-
Tutkimus käynnissä
Visuaalisten taiteenalojen toimialarakenteet menestyksen edistäjänä
Taide- ja taiteilijapoliittisesta näkökulmasta sekä vos-rakenteen näkökulmasta tarkastelleet selvitykset ovat osoittaneet, että taiteellisen työn rakenteet visuaalisten taiteiden toimialalla ovat huomattavasti heikommat kuin monella muulla taiteen toimialalla. Tämä heijastuu myös ammattitaiteilijoiden työskentelyedellytyksiin. Visuaalisten alojen ammattitaiteilijoiden kokonaistulot ovat matalammat ja työhyvinvointi on heikompaa kuin monilla muilla taiteenaloilla. Jotta toimiala säilyy elinvoimaisena ja kuluttajat voivat jatkossakin käyttää visuaalisten taiteiden palveluja, toimialan rakenteita tulee kehittää kestävästi myös ammattitaiteilijoiden tarpeet huomioiden. Visuaalisten taiteenalojen toimialarakenteet menestyksen edistäjänä -kehittämishanke vastaa tähän kehittämistarpeeseen. Menetyksellä tarkoitetaan tässä sitä, että ammattitaiteilijat pystyvät tulemaan toimeen ja kehittymään ammatissaan pitkäjänteisesti.
-
Tutkimus käynnissä
Taiteilijoiden sosiaalinen ja psyykkinen työhyvinvointi
Cupore osallistuu vuosina 2023–2025 Työterveyslaitoksen toteuttaman Mielenterveyden työpakki ‑hankkeen osaprojektiin Mielen hyvinvoinnin ja työkyvyn tukeminen taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alalla.