Taiteen ja kulttuurin barometri on seurannut taiteilijoiden toimintaedellytyksiä jo 10 vuoden ajan
Taiteen ja kulttuurin barometri täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Barometri syntyi vuonna 2015 ajatuksesta tuottaa vuosittaista tietoa taiteilijoiden työstä ja toimintaedellytyksistä. Barometria ovat alusta asti toteuttaneet yhteistyössä Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore ja Taiteen edistämiskeskus Taike.
Vuoden 2024 barometrin teemana on taiteilijoiden työn rahoitus ja tuki. Barometrin tulokset pohjaavat taiteilijoille syksyllä 2024 toteutettuun kyselyyn. Tässä blogitekstissä julkaisemme maistiaisia toukokuussa 2025 julkaistavan barometrin tuloksista.
Moni taiteilija on pienituloinen, toimeentulo koostuu tyypillisesti monista eri lähteistä
Taiteilijoiden kokema epävarmuus toimeentulosta ja heikko tulotaso ovat nousseet barometreissa esiin toistuvasti. Tulosten perusteella keskimääräistä useampi taiteilija on pienituloinen ja harva saa toimeentulonsa kokonaan tai edes suurelta osin taiteen tekemisestä. Toimeentulon varmistamiseksi ja taiteen tekemisen rahoittamiseksi taiteilijat tekevät taiteen rinnalla runsaasti muita töitä.
Lähes puolet uusimman barometrikyselyn vastaajista oli saanut vuoden aikana 3–4 eri tulolajia. Vuoden aikana yksittäinen taiteilija saattaa saada esimerkiksi palkkaa, yritystuloa, apurahaa ja työttömyyskorvausta. Monella tulolajeja on jopa tätä enemmän, 39 prosentilla vastaajista tulot olivat kertyneet viidestä tai useammasta tulolajista. Vain pienellä osuudella tulot kertyivät yhden tai kahden tulolajin alta.
Ansainnan muodostuminen useista erilaisista lähteistä voi tuoda vapautta vaikuttaa omiin työaikatauluihin tai työn sisältöihin, mutta usein se kytkeytyy myös epävarmuuteen työstä ja toimeentulosta, palkattomiin ja lyhyisiin lomiin sekä sairaana työskentelyyn. Monien taiteilijoiden kohdalla useiden töiden ja tulolähteiden yhdistämisessä kysymys on kuitenkin realismista: kaikki eivät koe edes mahdollisena luottaa ainoastaan yhteen tulolähteeseen tai tapaan työllistyä.
Moninaiset ansainnan muodot ovat haaste sosiaaliturvan kannalta, kun järjestelmät huomioivat heikosti useita työnteon muotoja yhdistävää toimintaa. Tulojen saaminen monista eri lähteistä tarkoittaa myös, että esimerkiksi hallituksen viime aikoina toteuttamat erilaiset valtiontalouden sopeutustoimet (mm. kulttuurialan rahoitusleikkaukset, arvolisäverokantojen ja sosiaaliturvan muutokset) kohdistuvat taiteilijoiden toimeentuloon useista eri suunnista ja sitä kautta ne voivat olla yhteisvaikutuksiltaan merkittäviä.
Palkka ja apuraha ovat taiteilijoiden merkittävimpiä tulolähteitä, mutta palkkaa saadaan usein muusta kuin taiteellisesta työstä
Millaisia tulolajeja taiteilijat sitten saavat? Barometriin vastanneilla taiteilijoilla useimmin vuoden aikana saatuja tulolajeja olivat palkka sekä työkorvaus tai palkkio, tekijänoikeuskorvaukset sekä työskentelyapuraha. Yritystuloa, kohdeapurahaa ja työttömyysetuuksia oli jossain vaiheessa vuoden aikana saanut noin kolmannes kyselyyn vastanneista taiteilijoista. Lähipiirin rooli taiteilijan työssä on monille merkittävä. Lähipiiriltä taiteilijat saavat paitsi taloudellista, myös henkistä tukea ja kannustamista.
Euromääräisesti taiteilijoille tärkeimpiä tuloja olivat palkka ja työskentelyapuraha. Palkkaa taiteilijat saavat usein taiteen tekemisen rinnalla tehtävistä muista töistä, kun taas työskentelyapuraha on kohdennettu nimenomaisesti taiteen tekemiseen. Siksi apurahoja pidetään erityisen tärkeänä edellytyksenä taiteilijana toimimiselle. Vaikka tekijänoikeuskorvauksia oli saanut enemmistö barometrivastaajista, on niillä toimeentulon kannalta suurempaa merkitystä vain melko harvoille.
Taiteilijat harkitsevat ammatinvaihtoa yhä useammin – pääsyynä toimeentulon epävarmuus
Taiteilijoiden ajatuksia ammatinvaihdosta on tiedusteltu barometrikyselyissä säännöllisesti vuodesta 2020 alkaen. Vastaukset kysymykseen ammatinvaihdosta tai sen harkinnasta kertovat omalta osaltaan myös taiteilijoiden työhyvinvoinnista ja -tyytyväisyydestä. Lähes puolet (45 %) barometrikyselyyn syksyllä 2024 vastanneista taiteilijoista ilmoitti harkinneensa ammatinvaihtoa tai vaihtaneensa ammattia pois taidealalta viimeisen 12 kuukauden aikana. Osuus on noussut viisi prosenttiyksikköä vuodesta 2022, jolloin asiaa tiedusteltiin edellisen kerran. Audiovisuaalisilla aloilla, esittävien taiteiden ja monitaiteiden parissa toimivista vastaajista jopa yli puolet oli harkinnut ammatinvaihtoa tai vaihtanut ammattia pois taidealalta viimeisen vuoden aikana.
Taloudelliset ja toimeentuloon liittyvät kysymykset ovat selkeästi useimmin toistuva syy taiteilijoiden ammatinvaihdon taustalla tai sen harkinnassa. Alalla koettu epävarmuus toimeentulosta ja tulevaisuudesta on noussut barometreissa esiin toistuvasti. Monella taiteilijalla ammatinvaihdon harkinnan taustalla vaikuttavana syynä on kuitenkin myös kokemus taiteen ja taiteilijoiden heikosta arvostuksesta ja asemasta yhteiskunnassa.
Tiedolle on tarvetta tulevaisuudessakin
Taiteen ja kulttuurin barometri on siirtymässä uudelle vuosikymmenelle, eikä tiedontarve taiteilijoiden tilanteesta ja toimintaympäristöstä ole kadonnut kymmenessä vuodessa mihinkään. Resurssien vähentyessä ja kilpailun rahoituksesta kiristyessä ajantasaiselle tiedolle on aiempaa suurempaa tarvetta. Se herättää pohtimaan myös tiedon sisältöä, muotoa ja saavutettavuutta. Millaista tietoa alalla tarvitaan? Kuka tietoa hyödyntää ja miten? Miten tuloksista voitaisiin viestiä entistä tehokkaammin päättäjille? Kuinka tietoa saataisiin helpommin hyödynnettävään muotoon? Tulevaisuuden tavoitteena barometrissa on kehittää toistuvia teemoja ja kysymysosioita mahdollistamaan entistä paremmin erilaisten ilmiöiden ja taiteilijoiden asemassa ja toimintaympäristössä tapahtuvien muutosten seurannan.
Tutustu aikaisempien vuosien barometriraportteihin ja niiden teemoihin täällä.
***
Taiteen ja kulttuurin barometri 2024 julkaistaan 8.5. Taike & Cupore Talks -tilaisuudessa. Tarkempia tietoja tilaisuudesta Taiken tapahtumasivulla.