Taiteilijana Suomessa: ammattitaiteilijat Suomessa vuonna 2019

Cuporen tietovihko 6

Ammattitaiteilijat ovat Suomessa keskeinen taide- ja kulttuuripolitiikan kohde. Tämä tietovihko tarjoaa tietoa Suomen ammattitaiteilijakunnasta vuonna 2019. Tieto on koottu Cuporessa osana Taiteilijana Suomessa -tutkimusta.

Tutkimuksen tarkoitus on kerätä tietoa eri taiteenalojen ammattitaiteilijoista taide- ja taiteilijapolitiikan harjoittamisen tueksi sekä taiteilijoiden toimintaedellytysten edistämiseksi Suomessa. Taiteilijuus on avoin ammattinimike, jota ei voi yksiselitteisesti määritellä. Käytämme ammattikunnan rajaamiseen neljää kriteeriä, jotka kuvataan tietovihossa.

Taiteilijana Suomessa on rekisteritutkimuslähtöinen, mikä ohjaa tutkimuksen aineistoa, menetelmiä ja tietopohjaa. Kyseessä on toistaiseksi kattavin ammattitaiteilijoita Suomessa koskeva aineisto. Hanke toteutetaan yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön, Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) ja Tilastokeskuksen kanssa.

Hirvi-Ijäs, Maria, Renko, Vappu, Leppänen, Aino, Lahtinen, Emmi & Sokka, Sakarias (2023). Taiteilijana Suomessa: ammattitaiteilijat Suomessa vuonna 2019. Tietovihko 6. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore.

Lue lisää Taiteilijana Suomessa -tutkimuksesta Cuporen verkkosivuilla.

Tutkimukset

Hankkeen tutkijat