Säätiörahoituksen merkitys ja vaikutus suomalaisten kulttuuri- ja sivistysjärjestöjen toiminnassa
Cuporessa toteutettiin viiden ruotsinkielisen säätiön toimesta kaksikielinen tutkimushanke säätiörahoituksen merkityksestä kulttuuri- ja sivistysjärjestöjen toiminnalle. Tilaajat olivat Svenska kulturfonden, Konstsamfundet, Svenska folkskolans vänner, Stiftelsen för Brita Maria Renlunds minne sekä Stiftelsen Tre Smeder. Mukaan kutsutut suomenkieliset säätiöt olivat Suomen Kulttuurirahasto, Koneen säätiö, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Alfred Kordelinin säätiö.
Tutkimushankkeen tavoitteena oli kerätä tietoa säätiörahoituksen merkityksestä kolmannen sektorin kulttuuri- ja sivistysjärjestöjen toiminnassa. Hanke tuki säätiöiden tarvetta saada lisää tietoa rahoituksen vaikutuksista suhteessa tavoitteisiinsa, sääntöihinsä ja profiileihinsa. Kaksikielisessä hankkeessa pyrittiin tuomaan esille laajempi kuva säätiöiden roolista kulttuuri- ja sivistysalalla. Hankkeen tutkimuskonteksti koski järjestökenttää sekä laajemmin kolmannen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan kehitystä.
Hankkeen loppuraportti julkaistiin huhtikuussa 2021. Hankkeessa toimivat erikoistutkija Maria Hirvi-Ijäs, tutkijat Vappu Renko ja Emmi Lahtinen.
Tutkimuksesta syntyneet julkaisut
- Cuporen julkaisut 2021 Yhteiset pelisäännöt
Webinaari Yhteiset pelisäännöt – Samsplelets regler 21.4.2021
Hankkeen tutkijat
-
Maria Hirvi-Ijäs Erikoistutkija, FT, nykytaiteen dosentti +358 50 463 5575 maria.hirvi-ijas@cupore.fi Profiili
-
-
Tutustu myös näihin hankkeisiin
-
Tutkimus käynnissä
Luova verkko -koordinaatiohankkeen vaikuttavuuden arviointi
Cuporen toteuttamassa selvityksessä arvioidaan, miten Taiteen edistämiskeskuksen toteuttama ja ESR+ -rahoitettu Luova Verkko -koordinaatiohanke on onnistunut kehittämään pienten ja keskikokoisten taide- ja kulttuurialan sekä luovien alojen toimijoiden toimintaedellytyksiä suhteessa ESR+ -rahoitusinstrumenttiin.
-
Tutkimus käynnissä
Cuporen tiedeviestinnän kehittäminen
Cuporessa kehitetään vuosina 2023–2024 tiedeviestintää, tilastojen ja muiden tietovarantojen digitalisointia sekä käyttäjälähtöistä tiedon visualisointia. Kehityshankkeen tavoitteena on vahvistaa kulttuurialan tilasto- ja tietoperustaa ja palvella koko toimialan yhdenmukaisen tiedonkeruun kehittämistä.