Taide- ja kulttuurifestivaalien arviointi
Taide- ja kulttuurifestivaalien arviointi -hankkeessa tarkasteltiin taide- ja kulttuurifestivaalien nykytilaa ja arvioitiin festivaalien kulttuurista, sosiaalista ja taloudellista vaikuttavuutta. Arvioinnin kohteeksi määriteltiin vuosittain järjestettävät valtakunnalliset ja kansainväliset vakiintuneet taide- ja kulttuurifestivaalit, joille opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt valtionavustusta vuonna 2018.
Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan valtionavustus on tarkoitettu toimintavolyymiltaan isoille vuosittain järjestettäville valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vaikuttaville sekä vakiintuneille taide- ja kulttuurifestivaaleille, joilla on laaja-alainen kulttuuripoliittinen merkittävyys, merkittävyyttä festivaalialan kehittämisessä ja ympärivuotiset toiminnan resurssit.
Tutkimuksen tavoitteena on tukea valtionavustuksia koskevan päätöksentekoa ja esittää suosituksia taide- ja kulttuurisfestivaaleja kuvaavien seurantamittareiden ja vaikuttavuuden arviointimallien kehittämistyöhön.
Lue Taide- ja kulttuurifestivaalien vaikuttavuus -tietovihko, johon on tiivistetty samannimisen selvityksen pääkohdat höystettynä kuvioilla ja taulukoilla.
Taide- ja kulttuurifestivaalien arviointi -hanke on jatkoa vuosina 2014-2016 Cuporessa toteutetulle, laajemmalle kulttuuritapahtuma- ja festivaalitutkimuskokonaisuudelle. Tutustu Kulttuuritapahtumien kulttuuripoliittiset ja aluetaloudelliset vaikutukset -tutkimushankkeeseen: https://www.cupore.fi/fi/tutkimus/aikaisemmat-hankkeet/kulttuuritapahtumien-kulttuuripoliittiset-ja-aluetaloudelliset-vaikutukset
Tutkimuksesta syntyneet julkaisut
- Vertaisarvioidut julkaisut 2024 We made it! The value of volunteering for festivals
- Vertaisarvioidut julkaisut 2021 Capturing societal impact: the case of state-funded festivals in Finland
- Tietokortit 2019 Taide- ja kulttuurifestivaalien vaikuttavuus
- Cuporen julkaisut 2019 Taide- ja kulttuurifestivaalien vaikuttavuus
Hankkeen tutkijat
Tutustu myös näihin hankkeisiin
-
Tutkimus käynnissä
Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden seuranta ja arviointi
Oulu on yhdessä 39 kumppanikunnan kanssa Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Oulu2026 on pitkäkestoinen kulttuuriin perustuva kaupunkikehittämisen hanke. Korkeatasoisen kulttuuriohjelman rinnalla Oulu2026:n päätavoite on kulttuuri-ilmastonmuutos: avoimempi ja vahvempi yhteys ihmisten välille sekä pysyvästi rikkaampi kulttuurielämä pohjoisella alueella.
-
Taide- ja kulttuurifestivaalien aluetaloudelliset tekijät