Suomalaisen taide- ja taiteilijapolitiikan rakenteet, kokonaiskuva ja erityisyydet (2018-2019)
Selvityksen tarkoituksena on koota tietoa ja luoda kokonaiskuva siitä, kuinka eri taiteenalojen rakenteet tukevat (tai estävät) taiteilijoiden toimeentuloa ja työllistymistä. Tavoitteena on myös saada laajempi kokonaiskuva taiteen edistämisen nykyisistä rakenteista ja niiden katvealueista sekä kehittämistarpeista ja tätä kautta tiedollinen pohja taide- ja taiteilijapolitiikan kehittämistä koskevien linjausten ja toimien tunnistamiselle.
Selvityksessä tarkastellaan mm. taiteilijoiden työskentelyyn kohdistuvaa pääasiassa valtion ja osittain kuntien kautta tulevaa julkista tukea ja rahoitusta. Kokonaiskuvan saamiseksi laajennetaan tarkastelua apurahapolitiikan ulkopuolelle. Julkinen tuki taiteilijoille kanavoituu taidetoimikuntalaitoksen kautta, VOS-rahoituksen kautta sekä muiden julkisten tukimuotojen piirissä olevien taideyhteisöjen kautta.
Tarkasteltaviin rakenteisiin sisällytetään esimerkiksi taidelaitokset, taiteen alan tiedotuskeskukset, taiteen aluekeskukset, merkittävimmät taidejärjestöt, liiketoimintaan tähtäävä välittäjäporras, taiteen ja kulttuurin yliopisto- ja ammattikorkeakoulutus.
Hankkeen taustalla ovat OKM:n kulttuuripolitiikan strategia 2030-linjaukset. Nykytilan kartoituksesta esiin nousevien haasteiden kautta pyritään hahmottamaan tulevaisuuden ratkaisuja sekä kehityspolkuja.
Selvityksen aineistoa ovat OKM strategiatyöhön liittyvät aineistot, meneillään olevan valtionosuusuudistuksen, taiteen ja kulttuurin kärkihankkeen, museopoliittisen työryhmän aineistot sekä taide- ja koulutuslaitosten tiedonkeruun, taiteen tiedotuskeskusten oman tilastoinnin sekä eri taiteilijajärjestöjen tiedonkeruun aineistot sekä Tilastokeskuksen aineistot ja säätiöt.
Selvitys toteutetaan aineistolähtöisen desk researchin sekä kyselyjen ja haastattelujen avulla. Hankkeen tuloksena syntyy tietoaineistoa Cuporen www-palvelussa julkaistavaksi, rajattuja raportteja ja selvityksiä, tietokortteja sekä seminaareja.
Aiheesta lisää:
Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuripolitiikan strategia 2025, luonnos lausuntokierrokselle 16.8.2016
OKM:n kulttuuripolitiikan strategia 2025 – Strategian merkitys ja rooli toimialan ohjauksessa + ajankohtaiskatsaus
Ylijohtaja Riitta Kaivosoja 10.10.2016
Kulttuuripolitiikan strategia 2020 vuodelta 2009
Tutkimuksesta syntyneet julkaisut
- Tietokortit 2019 Suomen taide- ja taiteilijapolitiikka 2019
- Cuporen julkaisut 2019 Suomen taide- ja taiteilijapolitiikka 2019
Hankkeen tutkijat
-
-
Maria Hirvi-Ijäs Erikoistutkija, FT, nykytaiteen dosentti +358 50 463 5575 maria.hirvi-ijas@cupore.fi Profiili
-
-
-
-
Tutustu myös näihin hankkeisiin
-
Tutkimus käynnissä
Valtion rahoitus kulttuurille Suomessa
Cuporessa kerätään tietoa valtion kulttuurille allokoimasta rahoituksesta. Tavoitteena on tuottaa taiteen ja kulttuurin rahoitustietoa läpinäkyvästi ja helposti saataville sekä luoda metodologiaa ja tietopohjaa julkisen kulttuurirahoituksen pitkittäisseurannan kehittämiseksi.
-
Kestävä matkailu maailmanperintökohteissa