Tutkimushanke Sivu päivitetty viimeksi 27.2.2024

Tieteelliseen tutkimukseen liittyvät tekijänoikeuskysymykset

  • Hankkeen kesto: 2023 — 2024

Cupore toteuttaa vuosina 2023–2024 hankkeen, jossa selvitetään tieteelliseen tutkimukseen liittyviä tekijänoikeudellisia kysymyksiä.

Tutkimuksen teemat liittyvät erityisesti tutkimusjulkaisujen saatavuuteen ja tutkimusaineistojen käyttöoikeuksiin:

  • Tutkimustulosten avoin saatavuus lisää tutkimuksen hyödynnettävyyttä ja vaikuttavuutta. Avoin tiedejulkaiseminen on yleistynyt viime vuosina, ja tutkimusrahoittajat vaativat sitä yhä useammin. Yhtä aikaa tieteellisten kustantajien julkaisumaksut ovat kasvaneet.
  • Tutkimusaineistoon voi sisältyä tekijänoikeudella suojattuja teoksia, kuten valokuvia tai audiovisuaalisia teoksia. Aineiston käyttöoikeuksien hankintaan liittyvät haasteet voivat hankaloittaa tutkimusta.

Hankkeessa muodostetaan tilannekuva tieteellistä tutkimusta tehtäessä kohdattavista tekijänoikeudellisista haasteista. Tutkimuksessa painottuvat erityisesti digitaaliseen tekijänoikeudella suojattuun tutkimusaineistoon liittyvät kysymykset ja avoimeen julkaisemiseen liittyvät ajankohtaiset teemat.

Tutkimushanke on osa Cuporen jatkuvaa Suomen tekijänoikeusjärjestelmän arviointia, jonka tavoitteena on lisätä tekijänoikeusjärjestelmän läpinäkyvyyttä ja tietoa tekijänoikeusjärjestelmästä, sekä tarjota tietoa päätöksenteon tueksi.

Hankkeen tutkijat

Tutustu myös näihin hankkeisiin