Suomalaisten näkemykset tekijänoikeusjärjestelmästä ovat pääosin myönteisiä

Uutiset   2.6.2020  

kansikuva: Unna Kettunen / Oy Graaf Ab, kuvaoriginaali: iStockphoto

Kartoitimme tutkimuksessamme suomalaisten tekijänoikeusjärjestelmään liittyviä näkemyksiä sekä tapoja käyttää sisältöjä digitaalisessa ympäristössä.  

Enemmistö suomalaisista pitää tekijänoikeusjärjestelmää tarpeellisena 

Tutkimuksen mukaan selkeä enemmistö suomalaisista pitää tekijänoikeusjärjestelmää ja -lainsäädäntöä tarpeellisena ja legitiiminä. Myös sisältöjä luvatta käyttäneet kokevat pääosin tekijänoikeuslain tarpeelliseksi. Suomalaiset kokevat yleisesti, että tekijänoikeuden loukkauksilla tulee olla seuraamuksia. Kuitenkin puolet suomalaisista kokee ainakin jossain määrin, että tekijänoikeuden pitäisi ulottua vain ansiotarkoituksessa tapahtuvaan käyttöön. 

Nuoret (15–24-vuotiaat) kannattavat muita yleisemmin luovien sisältöjen jakamisen vapautta sosiaalisessa mediassa. Internetissä luvatta jaettujen sisältöjen kuuntelu ja katselu on vähintään jossain määrin hyväksyttävää miltei joka viidennen suomalaisen mielestä. Asenteet luvatonta jakamista kohtaan ovat tuomitsevampia erityisesti silloin, jos toiminnalla on kaupallisia tarkoitusperiä. 

Laillisen tarjonnan kehittyminen on vähentänyt luvattoman käytön määriä 

Miltei kolmannes kaikista suomalaisista arvioi joskus käyttäneensä luvatta saatavilla olevaa verkkosisältöä tai luvatta kopioineensa tai ladanneensa käyttöönsä tekijänoikeuden alaista verkkosisältöä. Viimeisen vuoden aikana luvatta käyttäneitä on 13 prosenttia suomalaisista. Miehet käyttävät luvatonta sisältöä keskimäärin naisia useammin, mutta 15–24-vuotiaiden joukossa sukupuolten välistä eroa ei ole havaittavissa. Nuorten keskuudessa luovien sisältöjen luvaton käyttö on myös yleisintä. 

Tutkimuksesta selviää, että tekijänoikeuden alaisen sisällön luvatonta käyttöä ohjaavat ennen kaikkea käytännön syyt: laillisesti saatavilla oleva tuote- ja palveluvalikoima koetaan puutteelliseksi ja luvaton sisältö on helposti ja nopeasti saatavilla. Luvallisten sisältöjen valintaa luvattomien sijaan taas perustellaan periaatteellisilla syillä: suomalaiset haluavat noudattaa lakia ja luovan työn tekijän halutaan saavan korvaus tekemästään työstä. Laillisen tarjonnan parempi saatavuus on vähentänyt sisältöjen luvatonta käyttöä viimeisten vuosien aikana. Toisaalta tutkimus osoittaa, että aktiiviset luvattoman sisällön käyttäjät ovat myös ahkeria luvallisen sisällön käyttäjiä.  

Verkkoympäristössä on välillä vaikea hahmottaa, mikä on luvallista tai luvatonta 

Tutkimuksen perusteella noin kymmenen prosenttia suomalaisista on käyttänyt aiemmin luotuja sisältöjä osana itse tekemiään sisältöjä ja lisäksi jakanut näin syntyneet sisällöt internetissä. Teosten luovan jatkokäytön luvallisuudesta esiintyy kuitenkin epävarmuutta. Kaiken kaikkiaan suomalaiset kokevat tekijänoikeuteen liittyvän tietämyksensä hyväksi. 
 
Lue julkaisu:

Tiina Kautio, Katja Oksanen-Särelä ja Ari Kurlin Niiniaho 2020. Suomalaisten näkemykset tekijänoikeusjärjestelmästä. Cuporen verkkojulkaisuja 61. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore. 

Tutkimuksen tuloksia esitellään webinaarissa tiistaina 9.6. klo 15.00-16.00. Pyydämme webinaari-ilmoittautumisia 7.6. mennessä oheisella ilmoittautumislomakkeella: https://q.surveypal.com/Suomalaisten-nakemykset-tekijanoikeusjarjestelmasta-webinaari . Linkki webinaariin lähetetään ilmoittautuneille.

Lue lisää tutkimushankkeesta Cuporen verkkosivuilta.

Lisätiedot ja yhteydenotot:   

Projektipäällikkö Tiina Kautio, tiina.kautio@cupore.fi, +358 50 4300658 
Tutkija Katja Oksanen-Särelä, katja.oksanen-sarela@cupore.fi, +358 50 505 6414 

Artikkelin kuva/ raportin kansikuva: Unna Kettunen/ Oy Graaf Ab, kuvaoriginaali iStockphoto

Tutkijat